Κάλεσμα για τη Δημιουργία Ελληνικού Μουσείου Χαρακτικής
Το ΔΣ, προκειμένου να προχωράμε στις αναγκαίες διεκδικήσεις για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, ζητά από τα μέλη του από όλα τα τμήματα του ΕΕΤΕ–, να προσφέρουν στο ΕΕΤΕ χαρακτικά
έργα. Τα έργα θα πρέπει να είναι ενυπόγραφα και να μην έχουν κορνίζα. Υπεύθυνος παραλαβής στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια, η κ. Τζένη Χατζηθεοδωρίδου, 210 3300016, εσωτ. 104. Επικοινωνία: chafartg@otenet.gr, με την ένδειξη «Ελληνικό Μουσείο Χαρακτικής».
Γίνονται δεκτά έργα από όλες τις τεχνικές της χαρακτικής, με τονόρο η μήτρα να είναι προϊόν δημιουργίας του ίδιου του καλλιτέχνη.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις από το 2014, την υιοθέτηση της πρότασης για τη δημιουργία από το ΕΕΤΕ, Ελληνικού Μουσείου Χαρακτικής, ενός Μουσείου που λείπει από τα πολιτιστικά πράγματα και μάλιστα ενός Μουσείου του οποίου τη διεύθυνση θα έχουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, το ΕΕΤΕ. Συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΕΤΕ η ανάγκη, οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου να συνενωθούν σε ένα κοινό αγώνα, γι αυτό και έστειλε επιστολή στην κ. Τζένη Μαρκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου για τη δημιουργία Μουσείου Χαρακτικής, την οποία και κάλεσε σε συζήτηση σχετικά με το Ελληνικό Μουσείο Χαρακτικής το οποίο το ΕΕΤΕ θέλει να ιδρύσει.
Το ΔΣ αποδέχθηκε την Πρόταση προσδιορισμού γενικών αρχών του Ελληνικού Μουσείου Χαρακτικής από τον καθηγητή Εμμανουήλ Μαυρομμάτη οποία και παραθέτουμε:
«Πρόταση προσδιορισμού γενικών αρχών του Ελληνικού Μουσείου Χαρακτικής από τον Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.
Οι γενικές αρχές που διέπουν τα αντικείμενα και την επιλογή τους, αυτού του Μουσείου, καθορίζονται καταστατικά από τις εξής κύριες προτάσεις.
1. Η χαρακτική τέχνη είναι ισότιμο μέρος της μεγάλης οικογένειας των εικαστικών τεχνών και διαφοροποιείται ως προς τις άλλες τέχνες, όπως συμβαίνει και σε κάθε τέχνη, από τα ειδικά της τεχνικά μέσα διατύπωσης και τα υλικά. Παραμένει όμως εικαστική δημιουργία συμμετέχοντας στο ιστορικά αναγνωρισμένο πνεύμα των εικαστικών τεχνών να υπαγάγουν την ειδική τους τεχνική έκφραση στην προτεραιότητα της ιδέας που εκείνη καθορίζει και τους πλέον κατάλληλους τρόπους για να αποδοθεί: ως ζωγραφική, ως γλυπτική, ως κατασκευές, εφαρμοσμένες εικαστικές χρήσεις της ιδέας, κοινωνική της ενσωμάτωση. Είναι ιστορικά αναγνωρισμένη η συμβολή της φιλοσοφίας του ανθρωπισμού στην αναγνώριση της ευρύτητας και του συνολικού πνεύματος του κοινωνικού καλλιτέχνη να είναι ταυτόχρονα ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, αρχιτέκτονας, θεωρητικός, οραματιστής κοινωνικής διάδοσης και παιδείας. Ειδικά η χαρακτική, συνδεδεμένη με την τυπογραφία, ήταν αλληλένδετη με τη διάδοση των ιδεών και επίσης, τους νεότερους χρόνους, με κοινωνικά και με απελευθερωτικά κινήματα. Αυτός ο κοινωνικός ρόλος της χαρακτικής, θα παραμένει έμβλημα του Μουσείου.
*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.