Προβολή Δελτίο Τύπου

Εξαγγελίες "στήριξης του πολιτισμού" από το Υπουργείο Πολιτισμού... Μικρό για τις περιστάσεις το καλάθι του ΥΠΠΟΑ... Άμεσα μέτρα προτείνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΕΤΕ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ  “ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
 

Μικρό για τις περιστάσεις το καλάθι του ΥΠΠΟΑ...
 
 

Άμεσα μέτρα προτείνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
 
 

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες είναι κλάδος βαριά χειμαζόμενος και πριν την πανδημία.
 
 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, σε ειδική συνεδρίαση, εξέτασε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού το ΥΠΠΟΑ, παίρνοντας υπόψη  την κοινωνική κατάσταση στο χώρο της τέχνης, τους όρους διαβίωσης των 100.000 (σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Υπουργού) εργαζόμενων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, εκ των οποίων 6.800 είναι επαγγελματίες ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, αγιογράφοι, κεραμίστες, σκηνογράφοι, ψηφιδογράφοι, φωτογράφοι, κ.λπ. μέλη του ΕΕΤΕ, αλλά και των 43.000  επιχειρήσεων στο χώρο των τεχνών.
 
 

Μας βρίσκει σύμφωνους η δήλωση της κ. Υπουργού ότι εξ αιτίας της πανδημίας «...ο Πολιτισμός αναδείχθηκε, λόγω των αναγκαίων περιορισμών που επιβλήθηκαν, σε καταφύγιο των πολιτών...».
 
 

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί εν μέσω πανδημίας:
 
 

Ο κλάδος της τέχνης και του πολιτισμού συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας με 2,8% περίπου, ήτοι με 5,3 δις Ευρώ.
 
 

Το Ελληνικό κράτος εισέπραξε μόνο από το ΦΠΑ μέσω της τέχνης 1,02 δις ευρώ σε ένα χρόνο. 
 
 

Τα 15 εκ. ευρώ με τα οποία «ενισχύει» το ΥΠΠΟΑ τον πολιτισμό  αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, είναι κατώτερα των περιστάσεων αλλά και πολλές από τις εξαγγελίες του ΥΠΠΟΑ στην ουσία αποτελούν αναδημοσίευση ήδη ειλημμένων από παλιότερα αποφάσεων και προγραμμάτων που «τρέχουν». Από την άλλη, τα «μέτρα» αφήνουν έξω ένα σημαντικό μέρος των καλλιτεχνών.
 
 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ διαπιστώνει ότι τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως φαίνεται και από την πρόταξη χρηματοδότησης κυρίως δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού και  τόνωσης της επιχειρηματικότητας..
 
 

Όμως η καλλιτεχνική δημιουργία;
 
 

Χωρίς αυτήν που είναι η προϋπόθεση, δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους δραστηριότητα στο χώρο. Και την τέχνη παράγουν, δημιουργούν, μόνο φυσικά πρόσωπα, οι καλλιτέχνες. 
 
 

Δυστυχώς και κυρίως στην Α΄ φάση του προς υλοποίηση προγράμματος, κυριαρχεί η ασάφεια αλλά και η φανερή στήριξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδίζουν σε βάρος των καλλιτεχνών.
 
 

Για τα Εικαστικά, το ΥΠΠΟΑ εξαγγέλλει μέτρα χωρίς να προσδιορίζει τη διαδικασία υλοποίησής τους. Μέτρα, πολλά από τα οποία, όπως η συνεργασία του ΕΕΤΕ με το ΤΑΠ, έχουν δρομολογηθεί ήδη από το 2017.
 
 

Σχετικά με  τα εξαγγελθέντα «μέτρα»: 
 
 

Αν η κυβέρνηση ήθελε να προασπίσει αυτό το (έστω λίγο) διατιθέμενο δημόσιο χρήμα και να στηρίξει τα φυσικά πρόσωπα της τέχνης, τότε όφειλε να συνοδεύει τις εξαγγελίες με ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους καλλιτέχνες.
 
 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, με κριτήριο την ενίσχυση της επαγγελματικής υπόστασης των εικαστικών καλλιτεχνών,  προτείνει  ως αναγκαίους όρους τα εξής:
 
 

 1. Όλες οι πολιτιστικές δράσεις που αφορούν στα εικαστικά, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ, την ΕΕ, Φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανατίθενται υποχρεωτικά σε φυσικά πρόσωπα εικαστικούς καλλιτέχνες μέλη του ΕΕΤΕ (σύμφωνα με το ν. 1218/81, άρθρο 9)  (Υπηρεσίες Εικαστικών Τεχνών,  αυτοτελή εικαστικά έργα, διατομεακά, έργα, διακλαδικά έργα, ψηφιακές εφαρμογές εικαστικών τεχνών, έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, αγιογραφίας, έργα ψηφιδωτά , κεραμικής,  Video-art κ.λπ.).
 2. Συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του ΕΕΤΕ σε όλες τις επιτροπές κρίσης,   αξιολόγησης και επιλογής για όλα τα είδη προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν από το ΥΠΠΟΑ, τα προγράμματα της ΕΕ, τους Φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ. Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.
 3. Θεωρούμε πρωτίστως ότι σημαντική ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι:
  • η εφαρμογή του 1% της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων,  η έκδοση νέας εφαρμοστικής ΥΑ και η ψήφιση κυρώσεων για τη μη εφαρμογή του σχετικού  νόμου.
  • η άμεση εξαγγελία δημόσιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών με χρηματοδότηση και από το ΥΠΠΟΑ των Δήμων και των Περιφερειών. Άμεσα να γίνει προκήρυξη πανελλήνιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τους νέους σταθμούς του Μετρό Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
  • η εξαίρεση άμεσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας από το νόμο 4412/16 (για τις «προμήθειες»).
  •  Πάγιο αίτημα του ΕΕΤΕ ήταν και είναι η αγορά έργων τέχνης απευθείας από τους εικαστικούς καλλιτέχνες –τα μέλη του ΕΕΤΕ.  Να γίνουν άμεσα αγορές εικαστικών έργων και αναθέσεις και με ανοικτή δημόσια διαγωνιστική πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΥΠΠΟΑ και από άλλους δημόσιους φορείς, με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων του ΕΕΤΕ σε όλες τις επιτροπές κρίσης,   αξιολόγησης και επιλογής.
  • Οι αγορές έργων και οι αναθέσεις που εξαγγέλθηκαν με χρηματοδότηση από ΥΠΠΟΑ των  Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης να αφορούν  εν ζωή εικαστικούς -μέλη του ΕΕΤΕ. Να γίνουν με ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος και συμμετοχή και αιρετών εκπροσώπων του ΕΕΤΕ σε όλες τις επιτροπές κρίσης, αξιολόγησης και επιλογής.

 
 
 

Είναι ακόμη νωπά τα ευρήματα της έρευνας του ΑΠΘ και του Momus για τις «Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα» η οποία παρουσιάστηκε παρουσία του ΥΠΠΟΑ το Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με την οποία:
 
 

- Το κύριο βάρος της χρηματοδότησης για την παραγωγή και προώθηση του καλλιτεχνικού έργου το επωμίζονται οι ίδιοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες,
 
 

- Το 75% των εικαστικών θεωρεί ότι οι συνθήκες της καλλιτεχνικής εργασίας χειροτέρευσαν και αναγκάζεται να ετεροαπασχολείται για να ζήσει,
 
 

- Από το 75% μέχρι το 91% των εικαστικών αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα (δυσκολίες στην πληρωμή των πάγιων λογαριασμών, θέρμανση, κ.λπ.), ενώ το 26% των εικαστικών αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και με τη διατροφή του.
 
 

Από τα παραπάνω συνάγεται το πόσο αντίξοες ήταν, και είναι ακόμα περισσότερο τώρα, οι συνθήκες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι σε διαρκή «κρίση»...
 
 

 
 
 

Για τις δράσεις και τις εκθέσεις
 
 

Βασικός κορμός της πολιτιστικής πραγματικότητας, ειδικά στον τομέα των Εικαστικών,  είναι για πολλές δεκαετίες οι ποικίλες δράσεις του ΕΕΤΕ.
Οι εκθεσιακές δράσεις του ΕΕΤΕ  για το 2020 - 2021  έχουν ήδη κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ  και αποτελούν βήμα ενίσχυσης της προώθησης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου των Εικαστικών. 
 
 

Μέσα στα «μέτρα ενίσχυσης»  δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη  για  στήριξη αυτών των δράσεων που είναι:
 
 

 1. Εκθέσεις των μελών του ΕΕΤΕ σε κάθε Περιφέρεια:
 • Έκθεση μελών που ζουν στη Βόρειο Ελλάδα, «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος, μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης»
 • Έκθεση Περιφέρειας Θεσσαλίας
 • Έκθεση Περιφέρειας Ανατ. Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
 • Έκθεση Περιφέρειας Κρήτης με θέμα : «Βιτσέντζος Κορνάρος»
 • Έκθεση Περιφέρειας Ηπείρου «Λαϊκά δρώμενα και τοπικοί ιδιωματισμοί».
  1. Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
  2. Έκθεση «Χαρακτική. Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα»
  3. Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με συμμετοχή νέων  εικαστικών έως 40 ετών

Αντίθετα, ακόμα μια φορά το ΥΠΠΟΑ αναφέρθηκε αποκλειστικά σε επιχειρηματικές εμπορευματικές εκθέσεις. Έτσι  ανήγγειλε τη χρηματοδότηση με επιπλέον χρήματα της Art Athina, ενός ιδιωτικών συμφερόντων εμπορικού θεσμού με εισιτήριο για το κοινό.
 
 

 
 
 

Το ΕΕΤΕ αποτελεί την παραγωγική βάση της χώρας στα εικαστικά, με 6.800 μέλη που δημιουργούν σε όλες τις μορφές της εικαστικής έκφρασης.
 
 

Σήμερα είναι σε θέση, με  χρηματοδότηση και συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και τους εποπτευόμενους φορείς από αυτό, να επεξεργαστεί άμεσα εικαστικές δράσεις, αξιοποιώντας και το νέο ιδιόκτητο χώρο του ΕΕΤΕ, τον «Πολυχώρο Μπινιώρη» στο Πόρτο Ράφτη. Το ΕΕΤΕ έχει την δυνατότητα να  φιλοξενήσει στο χώρο αυτό πολυθεματικές εικαστικές δράσεις με ορίζοντα διετίας ή τριετίας, με στόχο την υποστήριξη της έρευνας, της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής, αλλά και της στήριξης και ανάδειξης νέων δημιουργών.
 
 

 • Ζητάμε τη στήριξη άμεσα των δημιουργών. Θεωρούμε ότι το μέτρο στήριξης των 800 ευρώ πρέπει να καλύψει όλα τα μέλη του ΕΕΤΕ. Όλοι οι επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του ΕΕΤΕ, να τύχουν της έκτακτης οικονομικής στήριξης ως πληγέντες από τον κορονοϊό στην εργασία τους, είτε έχουν ΚΑΔ στην Εφορία είτε όχι. Και αυτό γιατί πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν πολύ χαμηλά  έσοδα και με την οικονομική κρίση έκλεισαν τα χαρτιά τους στην Εφορία, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ληστρικό και άδικο  «φόρο επιτηδεύματος» (πληρώνονται και φορολογούνται όμως με «αποδείξεις δαπανών»).
 •  
 • Είναι αναγκαίο ΤΩΡΑ καταργηθεί ο «φόρος επιτηδεύματος» για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΦΠΑ στα βασικά είδη και ο ΕΝΦΙΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αυξήσει τις δαπάνες για τον πολιτισμό και την Τέχνη, παίρνοντας μέτρα ανακούφισης, τόσο ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και ελάφρυνσης της φορολογίας. 
 
 

Το ΕΕΤΕ στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο Ελληνικός λαός, στέκεται  αλληλέγγυο με πολύμορφες δράσεις, με την ατομική και συλλογική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά αναζητά και την αντίστοιχη κρατική ευθύνη.

 
 
 

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ
 
 


Εκδήλωση του ΑΜΦΙΘ στην έκθεση Αστικό Τοπίο


Για τον "Μεγάλο Περίπατο" του Δήμου Αθηναίων


Αφόρητη η τιμολογιακή πολιτική του Δήμου Αθηναίων για τους καλλιτέχνες


Για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ


Συνεχίζεται η Έκθεση Γλυπτικής


Συμπαράσταση στον ζωγράφο Γιώργο Γαβριήλ.


Διοργάνωση διαδικτυακής Έκθεσης, με θέμα I can't breathe.


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και πρώην Πρόεδρος του ΕΕΤΕ Μιχάλης Παπαδάκης


Συνάντηση του ΕΕΤΕ με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ.Μενδώνη την 1 Οκτώβρη 2020


Παράταση της Έκθεσης "Αστικό Τοπίο"


Έφυγε από τη ζωή η εικαστικός Όλγα Χανδέλη


Συμπαράσταση του ΔΣ του ΕΕΤΕ στους μαθητές που κινητοποιούνται


Κάλεσμα του ΕΕΤΕ στη συγκέντρωση για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στο Εφετείο


Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας


Ορίστηκε συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΤΕ με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού


Οι εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτή επιστολή τους στην Υπουργό Πολιτισμού απαιτούν μέτρα στήριξης της Τέχνης και των δημιουργών


Συμπαράσταση στους πληγέντες από τον Ιανό


Το ΔΣ του ΕΕΤΕ στέλνει ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και καλεί σε συγκέντρωση και συνέντευξη τύπου στις 28/09/20 στις 12:00


Έκθεση Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 23/09/20-25/10-20


Συζήτηση με θέμα "Αστικό τοπίο-η Τέχνη στο Δημόσιο χώρο'' Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020. 18.00-21.00


Μουσική Βραδιά την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, στις 19.30 στα πλαίσια της έκθεσης Αστικό Τοπίο


Πρόσκληση σε Μουσική Βραδιά την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, στις 19.30 στο χώρο της έκθεσης Αστικό Τοπίο


Πρόσκληση σε Μουσική Βραδιά Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, στις 19.30 στα πλαίσια της έκθεσης «Αστικό Τοπίο


Εικαστικό δρώμενο του ΕΕΤΕ σταμεγάλο Πανκαλλιτεχνικό ΣυλλαλητήριοΠροπύλαια


Άνοιξε η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών, με θέμα: «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου - φύσης»


Πρόσκληση στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου - φύσης».


Πρόσκληση στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου - φύσης».


Κινητοποίηση εικαστικών καλλιτεχνών έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας


Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, στις 11.00 έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) για την προσφυγή του ΕΕΤΕ στο ΣτΕ


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος αγιογράφος Γιάννης Βασιλόπουλος


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Βαγγέλης Κουζούνης


Εφυγε από τη ζωή ο αγιογράφος Ιωάννης Πλωμαρίτης.


Για τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφία σε τζαμί


Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΤΕ


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Γιώργος Μαντόπουλος


Έφυγε από τη ζωή ο χαράκτης Γιώργος Φαρσακίδης


Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Το τετράγωνο» την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 , στις 21:00


Έφυγε από τη ζωή ο χαράκτης Γιώργος Βλασσόπουλος


Για τις προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ. Δύο προκηρύξεις με πολλά κενά και ερωτηματικά


Μουσική εκδήλωση για την Παιδεία


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και δάσκαλος τέχνης Τάσος Ρήγας


Εικαστική δράση για την Καλλιτεχνική Παιδεία


Εκδιώκονται τα Εικαστικά μαθήματα από το Λύκειο!


Έφυγε από τη ζωή η γλύπτρια Εριέττα Φλώρου


Έφυγε από την ζωή ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκη


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Πέτρος Μελετέας


Κινητοποίηση την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ώρα 12:00 στα Προυπύλαια


Ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων θα εκτεθούν και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, στο Σύνταγμα στις 7.00 μμ


Για την κοινή συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη & του κ. Δ. Δασκαλόπουλου


Το σχολείο είναι ζωντανός οργανισμός και όχι εικονική πραγματικότητα. Λέμε βροντερό Όχι στις κάμερες παρακολούθησης στις τάξεις και στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.


Δεκαέξι σημαντικές εκθέσεις από το ΕΕΤΕ


Παράσταση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντιπροσωπείας του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε.


Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπίας του ΕΕΤΕ


Επισκεφθείτε τη διαδικτυακή Έκθεση του Επιμελητηρίου


Εξαγγελίες "στήριξης του πολιτισμού" από το Υπουργείο Πολιτισμού... Μικρό για τις περιστάσεις το καλάθι του ΥΠΠΟΑ... Άμεσα μέτρα προτείνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Παράταση της θητείας του ΔΣ του ΕΕΤΕ, ΕΚΚ και Εφορειών


Για την εξ αποστάσεως διδασκαλία


Παραδίδεται σε ιδιώτες η διαχείρηση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων


Για το προσφυγικό


Ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΕΤΕ για τις εξελιξεις και τον κορονοϊο


Αναβολή των εκλογών του ΕΕΤΕ της 22ης Μαρτίου 2020


Η τοποθέτηση του ΕΕΤΕ στην παρουσίαση της έρευνας "Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών"


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης


Για τη συνάντηση εικαστικών - εκπαιδευτικών στο ΕΕΤΕ


Εφυγε από την ζωή η ζωγράφος-κεραμίστρια-εκπαιδευτικός Μαίρη Χατζηνικολή-Σαραφιανού


Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καταγγέλλει τη Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις


Παρουσίαση των ρητινών χύτευσης και επικάλυψης


«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» : the New Fun Park!


Ανακοίνωση του ΕΕΤΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο ΕΜΣΤ


Σχετικά με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και μεικτά βαρέα ένσημα των εικαστικών καλλιτεχνών που εργάζονται στο ΤΑΠ


Για τον κρατικό προυπολογισμό 2020- Κάλεσμα


Για τις συναντήσεις του ΕΕΤΕ με την πολιτική ηγεσία


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Σταύρος Κολοζώφ


Έφυγε από τη ζωή η Άνθη Τομαρά


Πρόσκληση για την performance με τίτλο ¨Καθρέφτες¨


'Εφυγε από την ζωή ο αγιογράφος Χρήστος Καραπάλης


Πρόσκληση στο Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών


Ψήφισμα για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία


Διάλεξη του γλύπτη Μάρκου Γεωργιλάκη με θέμα : «η Μάσκα στη ζωή και στην Τέχνη»


Για την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ


Για την ελεύθερη είσοδο των εικαστικών καλλιτεχνών του εξωτερικού σε μουσεία


Το ΔΣ του ΕΕΤΕ και η Εφορία Διακοσμητικής διοργανώνουν και σας καλούν στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα εικαστικά και παραστατικές τέχνες


Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Αλεξάνδρα Νάκου


Εγκαινιάσθηκε η έκθεση Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Κόσμημα, Μάσκες θεάτρου - Έκθεση εφαρμογών των εικαστικών τεχνών Α΄ μέρος


Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο το Σάββατο 5 Οκτώβρη 2019


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής του ΕΕΤΕ στο ΒΧΜ


Για την ΕλληνοΑμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας"


Μήνας Εφαρμογών των Εικαστικών Τεχνών, Α΄ μέρος: Σκηνογραφία- Ενδυματολογία- Μάσκες Θεάτρου - Κόσμημα


Εγκαίνια έκθεσης Γλυπτικής του ΕΕΤΕ στο ΒΧΜ την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019


Πρόσκληση στην Έκθεση Γλυπτικής του ΕΕΤΕ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Πρόσκληση στην Έκθεση εφαρμογών των εικαστικών τεχνών Α΄ μέρος


Έκθεση Γλυπτικής του ΕΕΤΕ στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο


Για την παρουσία σύγχρονων εικαστικών έργων στα πωλητήρια του ΤΑΠ, με πηγή έμπνευσης την πολιτιστική μας κληρονομιά


Προβολή της ταινίας «Το Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, στις 9.00 μμ


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος-ερευνητής Σπύρος Λάμπρου


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Παναγιώτης (TAKIS) Βασιλάκης


Λέμε όχι στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας της σχολής Μαρμαροτεχνίας της Τήνου


Απαξίωση των εικαστικών ακόμα μια φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος)


Αποχαιρετούμε τον καλλιτέχνη, δάσκαλο και στοχαστή Βαγγέλη Δημητρέα


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και καθηγητής Βαγγέλης Δημητρέας


Για το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΤΕ με την Υπουργό Πολιτισμού κ Μυρσίνη Ζορμπά


Αποτελέσματα Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για το σήμα του Μουσείου Ελληνικής Χαρακτικής του ΕΕΤΕ


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλόπουλος


Για τα καλλιτεχνικά έργα στα ΚΑΦΑΟ του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και τον Δήμο Αθηναίων


Έφυγε από τη ζωή η Ναταλία Μελά


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Κυριακός Αλέκος


Ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Γ. Σταθόπουλο


Πρόσκληση στις εκλογές του ΕΕΤΕ την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, 8:00 πμ-8:00 μμ


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Σταύρος Μπαλτογιάννης


Πρόσκληση σε σύσκεψη-συζήτηση για τα Δημόσια Καλλιτεχνικά έργα


Επιχειρηματικό το πλαίσιο που προασπίζεται η Κυβέρνηση για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα


Για τις εξελίξεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και εκπαιδευτικός Λευτέρης Χιλέτης


Πρόσκληση σε διάλεξη με θέμα "Οι τεχνικές μέθοδοι της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας"


Για τη σκοπιμότητα τοποθέτησης προτομής Κωνσταντίνου Κατσίφα


Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Νίκη Γουλανδρή


Ποιοί δεν έχουν συμφέρον να εφαρμοστεί η συμφωνία ΤΑΠ - ΕΕΤΕ;


Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Ζυγομαλάς


Έφυγαν από τη ζωή οι Φίλιππος Χούντας και Μιχάλης Ιερωνυμίδης


Διαμαρτυρία για τα POS που επιβάλλονται στους καλλιτέχνες


Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ


'Ολοι στην πανεκπαιδευτική απεργία στις 17/01/2019


Κάλεσμα στην συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σήμερα στις 03:00 μμ στο Σύνταγμα


Ολοκληρώνεται η έκθεση «Μεσόγειος… Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της», το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018


Ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΕΤΕ 10/12/2018


Πρόσκληση στην ημερίδα "Υλικά Καλλιτεχνικών Έργων" στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης


Ομιλία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο


Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Μεσόγειος


Ημερίδα για τα υλικά καλλιτεχνικών έργων στη Θεσσαλονίκη


Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καταγγέλλει τα σχέδια της Κυβέρνησης για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής


Συμμετοχές στην έκθεση Μεσόγειος


Κάλεσμα στην απεργία στις 28 Νοέμβρη 2018


Συνάντηση των εικαστικών καλλιτεχνών - Μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη


Συνάντηση των εικαστικών καλλιτεχνών - Μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στην Λάρισα


Συνάντηση των εικαστικών καλλιτεχνών - Μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στην Πάτρα


Ανακοίνωση σχετικά με κλοπή στο εργαστήριο του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου


Πρόσκληση στην έκθεση Μεσόγειος


Έκκληση για την Αλκυονίδα


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος


Συνάντηση των εικαστικών καλλιτεχνών - Μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στα Γιάννενα


Με πολλούς επισκέπτες συνεχίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η Έκθεση Μικρογλυπτικής


Εγκαίνια Έκθεσης Μικρογλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Ψήφισμα για την παραχώρηση μνημείων στην ΕΤΑΔ ΑΕ


Πρόσκληση σε Έκθεση Μικρογλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Κινητοποίηση για την Παιδεία 05/10/2018


...Τα γλυπτά έξω, το αυτοκίνητο μέσα !


Κινητοποίηση για την Παιδεία 28/09/2018


Για το σχέδιο Νόμου για το MOMus


Για τη διαδικασία τοποθετήσεων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Κώστας Κουνάδης.


Προβολή ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη, ¨Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων¨στο ΕΕΤΕ


Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Αγρανιώτης


Δελτίο Τύπου σχετικά με την απάντηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ¨Δημήτρια 2018¨στη Θεσσαλονίκη


Έφυγε από τη ζωή η Πόπη Λέρτα


Έφυγε από τη ζωή η Γιούλια Γαζετοπούλου


Έφυγε από τη ζωή η Ρόζα Ηλιού


Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Αγρανιώτης


Προβολή της ταινίας του Αλέξη Δαμιανού "Μέχρι το πλοίο"


Προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη στην αυλή του ΕΕΤΕ


Κινητοποίηση για την Παιδεία 27/06/2018


Προβολή ταινίας για την Παιδεία στην αυλή του ΕΕΤΕ


Προβολή ταινίας του Δημήτρη Σπύρου ¨Ο Ψύλλος¨ τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Έκθεση χαρακτικών «ex-libris»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ-Ιδιότητες, τοξικότητα, πρόληψη, αντοχή


Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα : Υλικά Καλλιτεχνικών Έργων : αντοχή, ιδιότητες, τοξικότητα, πρόληψη


Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργης Σιγάλας


Διάλεξη για τα ex-libris Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, 18:00-20:00, στο χώρο της έκθεσης


Πρόσκληση σε διάλεξη με θέμα «Νίκαια – Ρέντης» Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 , ώρα 19.30 στο ΕΕΤΕ Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια


Πρόσκληση σε Έκθεση χαρακτικών Ex-libris, μελών του Ε.Ε.Τ.Ε.


Για την επίθεση στη Συρία. Ψήφισμα του ΔΣ του ΕΕΤΕ


Έκθεση χαρακτικών Ex-libris - Εγκαίνια : Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, ώρα 19:30


Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παυλίδης


Για την καταστροφή του γλυπτού PHYLAX στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Αντώνης Απέργης


Έφυγε από τη ζωή ο ο εικαστικός και εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπέσσας


Έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου Δραπετσώνας 08 έως 21 Δεκεμβρίου 2017


Έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ


Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Νοεμβρίου για την Οκτωβριανή Επανάσταση


Συνεχίζεται η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης από την Σαγκάη ως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου


Σχετικά με την καταγγελία της ART IN PROGRESS


Πρόσκληση για την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης από την Σαγκάη


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Νικόλαος Κουκάκης


Συνεχίζεται η Έκθεση Μικρογλυπτικής από το ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου


Πρόγραμμα ημερίδας με θέμα : «ΜΟΥΣΕΙΑ - ΤΕΧΝΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ»


Έκθεση Μικρογλυπτικής από το ΕΕΤΕ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου


Πρόγραμμα ημερίδας με θέμα : «ΜΟΥΣΕΙΑ - ΤΕΧΝΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ»


Έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ στην αυλή της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Μακρονήσου στο Θησείο


Έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ στην αυλή της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Μακρονήσου στο Θησείο


Πρόσκληση σε παράσταση Καραγκιόζη στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου αρ.42


Προβολή ταινίας στην αυλή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ στην αυλή της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Π.Ε.Κ.Α.Μ.) στο Θησείο


Έφυγε από τη ζωή η Άσπα Στασινοπούλου


Προβολή ταινιών στην αυλή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια


Προβολή ταινίας στην αυλή του ΕΕΤΕ


Έφυγε η εικαστικός Άννα Αραβαντινού


Προβολή ταινιών στην αυλή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια


Κινητοποίηση από το ΕΕΤΕ για το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό


Έφυγε από τη ζωή ο χαράκτης Άκης Πειρουνίδης


Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος - αγιογράφος Λένα Κακούρη - Βράτιτς


Έφυγαν απ' τη ζωή η Σοφία Αλεξίου και ο Δημήτρης Ντοκατζής


Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης - ζωγράφος Βασίλης Κατσιβελάκης


Προβολή της Ταινίας "Καραβάν Σαράι"


Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Θανάσης Ακριβόπουλος


Δελτίο τύπου για την Κινητοποίηση 4/4/2017


Δελτίο Τύπου ΚΙνητοποίηση 4/4/2017


Δελτίο Τύπου - Συμφωνία ΤΑΠ με ΕΕΤΕ


Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου για συμφωνία με ΤΑΠ


Αντίσταση 1950 - 1974 - Δελτίο Τύπου


Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό


Αποχαιρετισμός


Έφυγε από τη ζωή ο χαράκτης Λαπούρτας Στυλιανός


Έφυγε από τη ζωή ο Ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς


Προβολές στην Έκθεση Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974


Ψήφισμα για τις Αγροτικές Κινητοποιήσεις


Για τη Δίωξη του κ.Πελετίδη


Για τη συλλογή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων


Έφυγε από τη ζωή ο Παλαιολόγος Θεολόγου


Αντίσταση 1950 - 1974 - Δελτίο Τύπου


Διάλεξη για την Ιαπωνική Χαρακτική


Έκθεση Τέχνη και Αντίσταση 1950 - 1974


Αντίσταση 1950 - 1974 - Δελτίο Τύπου 2


Διάλεξη Διονύση Βαλάση


Τέχνη και Αντίσταση 1950 - 1974


Δελτίο Τύπου 2 Εκδήλωση Ντοκουμέντα ΔΣΕ


Για την επίσκεψη Ομπάμα


Για το γλυπτό μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Απασχόληση Συνταξιούχων


Αποκαλυπτήρια Ντροπής στη Θεσσαλονίκη


Δελτίο Τύπου - Έκθεση Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής


Για την Κινητοποίηση για ΝΑΤΟ 7/7/2016


Κινητοποίηση 1/7/2016 για την Παιδεία


Για την Κινητοποίηση 23/6/2016 για την Παιδεία


Δελτία Τύπου για την είσοδο στα Μουσεία


Δελτίο Τύπου για την Έκθεση Αφίσας


Έκθεση Αφίσας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Νέο Δ.Σ. ΕΕΤΕ


Δελτίο Τύπου για το θάνατο της ζωγράφου Αμαλίας Μαργαρίτωφ-Ζαχαριάδου


Παράταση εκλογών στο Ε.Ε.Τ.Ε.


Προβολή στο Ε.Ε.Τ.Ε.


Διορθωμένο Πρόγραμμα διημερίδας "Τέχνη και Εκπαίδευση"


Δελτίο Τύπου για το Φεστιβάλ Αθηνών


Προβολές στο Ε.Ε.Τ.Ε.


Ημερίδα στην Πάτρα - "Η Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο"


Τα εγκαίνια της έκθεση Εικαστικών Τεχνών του Ε.Ε.Τ.Ε.


Έκθεση στην Πάτρα


Δελτίο Τύπου για το θάνατο του γλύπτη Νικηφόρου Βοσκάκη


Δελτίο Τύπου για το θάνατο του ζωγράφου - αγιογράφου Στυλιανού Σπύρου


Κάλεσμα στην Κινητοποίηση της 4/2/2016 για το ασφαλιστικό.


Δελτίο Τύπου για το θάνατο του γλύπτη Γιώργου Λάππα


Διάλεξη Μ.Πρέκα για τον Κώστα Μαλάμο


Δελτίο Τύπου για το θάνατο του ζωγράφου Γιώργου Γούλα


Κινητοποίηση / Εικαστικό Δρώμενο την Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015 ώρα 12.00 π.μ.


Το ΕΕΤΕ διοργανώνει Έκθεση / Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη Σαγκάη (Κίνα)


Για το «Τυφλό» χτύπημα στο Παρίσι


Κινητοποίηση της 22ης Οκτώβρη


Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10