03 06-2024
Αθήνα

Έκθεση Γλυπτικής 2024 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αιτήσεις συμμετοχής από 5 έως 20 Ιουνίου 2024

26 06-2024
Αθήνα

Σύνθεση του νέο ΔΣ του ΕΕΤΕ

Όπως προέκυψε από τις εκλογές της 16ης και 17ης Ιουνίου 2024 και συγκροτήθηκε σε σώμα στις 26-06-2024

06 03-2024
Αθήνα

Σε αναζήτηση βαθμολογητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δελτίο τύπου σχετικά με έγγραφο που καλεί εκπαιδευτικούς για να οριστούν βαθμολογητές πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Προβολή

Πρόσκληση σε αγώνα για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΙΔΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
 

 Γνωμοδότηση σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους Δημόσιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς ζήτησε το ΔΣ του ΕΕΤΕ μετά την εφαρμογή του νόμου 4412/16 που ψήφισε η Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος ΔΕΝ πρέπει  να έχει  εφαρμογή στα καλλιτεχνικά έργα.

Το ΕΕΤΕ μετά από ειδικές συνεδριάσεις και συνελεύσεις των τμημάτων  του ΕΕΤΕ και την ειδική Γενική Συνέλευση που έγινε, κατέθεσε τόσο προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Δραγασάκη Πρόταση Νόμου που αφορά συνολικά στα έργα Τέχνης, τις αγορές, αναθέσεις και δωρεές   όσον αφορά στο  Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και ρυθμίζει παλιότερά μας αιτήματα  σχετικά με τον νόμο του 1%.

Είμαστε σε αναμονή συνάντησης με τον κ. Δραγασάκη, ενώ έγινε συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Β. Πολίτη, στην οποία συνάντηση δεν δόθηκαν απαντήσεις .

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΤΕ ζήτησε  επειγόντως συνάντηση, δεδομένου του νόμου 4412/2016, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δημιούργησε πολλές ασάφειες και πολλά νέα προβλήματα στο θέμα των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων και στη διαδικασία των καλλιτεχνικών διαγωνισμών,  με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην δημόσια αισθητική όσο και στις προϋποθέσεις ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας.   

Προς τούτο το ΔΣ του ΕΕΤΕ είχε συζητήσει με τον προκάτοχό του στο Υπουργείο (τον κ. Παπαδημητρίου) την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης νέου ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη δημιουργία και αγορά καλλιτεχνικών έργων από το Δημόσιο Τομέα, πλαισίου που περιλαμβάνει τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις και θα διασφαλίζει την αισθητική ποιότητα και τη διαφάνεια στον τομέα των καλλιτεχνικών έργων που παραγγέλνει ή προμηθεύεται το Δημόσιο. Το ΕΕΤΕ, συγκεντρώνοντας την πείρα των καλλιτεχνών από το 1944 που ιδρύθηκε, έχει μελετήσει εκ νέου το όλο θέμα και έχει συγκροτημένες προτάσεις τις οποίες και επιθυμεί να αναπτύξει.

Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον, δεδομένου ότι τρέχουν Δημόσιοι Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί, με ασαφές το νομικό πλαίσιο και πολλά προβλήματα στη διενέργεια τους και το θέμα χρήζει θεραπείας. 

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10