28 11-2023
Αθήνα

Πρόσκληση στην προγραμματική Γενική Συνέλευση του ΕΕΤΕ την Τρίτη 28/11/2023, ώρα 6:00 μ.

Στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα

12 06-2023
Αθήνα

Ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΕΤΕ για το τέλος επιτηδεύματος

Σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά την απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος καλλιτεχνών

05 12-2023
Αθήνα

Κάλεσμα του ΕΕΤΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις 14:00

Προβολή

Πρόσκληση σε αγώνα για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΙΔΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
 

 Γνωμοδότηση σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους Δημόσιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς ζήτησε το ΔΣ του ΕΕΤΕ μετά την εφαρμογή του νόμου 4412/16 που ψήφισε η Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος ΔΕΝ πρέπει  να έχει  εφαρμογή στα καλλιτεχνικά έργα.

Το ΕΕΤΕ μετά από ειδικές συνεδριάσεις και συνελεύσεις των τμημάτων  του ΕΕΤΕ και την ειδική Γενική Συνέλευση που έγινε, κατέθεσε τόσο προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Δραγασάκη Πρόταση Νόμου που αφορά συνολικά στα έργα Τέχνης, τις αγορές, αναθέσεις και δωρεές   όσον αφορά στο  Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και ρυθμίζει παλιότερά μας αιτήματα  σχετικά με τον νόμο του 1%.

Είμαστε σε αναμονή συνάντησης με τον κ. Δραγασάκη, ενώ έγινε συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Β. Πολίτη, στην οποία συνάντηση δεν δόθηκαν απαντήσεις .

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΤΕ ζήτησε  επειγόντως συνάντηση, δεδομένου του νόμου 4412/2016, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δημιούργησε πολλές ασάφειες και πολλά νέα προβλήματα στο θέμα των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων και στη διαδικασία των καλλιτεχνικών διαγωνισμών,  με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην δημόσια αισθητική όσο και στις προϋποθέσεις ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας.   

Προς τούτο το ΔΣ του ΕΕΤΕ είχε συζητήσει με τον προκάτοχό του στο Υπουργείο (τον κ. Παπαδημητρίου) την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης νέου ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη δημιουργία και αγορά καλλιτεχνικών έργων από το Δημόσιο Τομέα, πλαισίου που περιλαμβάνει τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις και θα διασφαλίζει την αισθητική ποιότητα και τη διαφάνεια στον τομέα των καλλιτεχνικών έργων που παραγγέλνει ή προμηθεύεται το Δημόσιο. Το ΕΕΤΕ, συγκεντρώνοντας την πείρα των καλλιτεχνών από το 1944 που ιδρύθηκε, έχει μελετήσει εκ νέου το όλο θέμα και έχει συγκροτημένες προτάσεις τις οποίες και επιθυμεί να αναπτύξει.

Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον, δεδομένου ότι τρέχουν Δημόσιοι Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί, με ασαφές το νομικό πλαίσιο και πολλά προβλήματα στη διενέργεια τους και το θέμα χρήζει θεραπείας. 

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10