24 05-2023
24/05/2023

Προκήρυξη Έκθεσης Γλυπτικής 2023 στο Β.Χ.Μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορεία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά έκθεση Γλυπτικής

24 05-2023
Αθήνα

Πρόσκληση σε εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης «1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος»

Την Παρασκευή 26/5/23 στις 7.00 μμ και το Σάββατο 27/05/2023 στις 7.00 μμ

27 04-2023
Αθήνα

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη, στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.-Προσυγκέντρωση στις 10 στην Κάνιγγος

Προβολή Ανακοίνωσης

Ενταξη Eικαστικων Eργων Tεχνης στον προϋπολογισμο νέων σταθμών Mετρο

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος /ΕEΤΕ Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και συλλογικού φορέα των περίπου 6000 εικαστικών καλλιτεχνών, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών, την προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη μέριμνα για το δικαίωμα των καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική δημιουργία απευθύνεται σε σας ζητώντας την άμεση εφαρμογή του νόμου σχετικά με τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσια κτίρια και τον περιβάλλοντα αυτά χώρο, κατ εφαρμογή του ν. 2557/97 (ΚΥΑ 29570/26-6-2001) και την πρόβλεψη για την εφαρμογή του νόμου, στα τεύχη δημοπράτησης των νέων γραμμών ΜΕΤΡΟ, και της επέκτασης των υπαρχουσών.  


Επισημαίνουμε την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής του Ν.2557/97 ο οποίος προβλέπει ότι τα δημόσια έργα θα παραδίδονται ολοκληρωμένα στην χρήση εφόσον συνοδεύονται από εικαστικά έργα (Προϋπολογισμού 1% της συμβατικής δαπάνης ενός εκάστου δημοσίου έργου).

Μέχρι τώρα ο Νόμος 2557/97 δεν εφαρμόζεται διότι η σχετική νομοθετική πρόβλεψη για το 1% αυθαίρετα δεν αναγράφεται στα τεύχή δημοπράτησης των Δημοσίων Έργων! Μια επαναλαμβανόμενη δηλαδή κατά συρροή παραβατική πράξη, ακυρωτική των προβλεπόμενων από τον νόμο για την διάθεση του 1% για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσια κτίρια και τον περιβάλλοντα αυτά χώρο, πράξη που στερεί από τα δημόσια έργα σημαντικότατα αισθητικά στοιχεία μιας πληρέστερης τελικής της εικόνας, μειωτικής   της δυνητικής τους πολιτισμικής αξίας.


Η μη αναγραφή του σχετικού άρθρου στα τεύχη δημοπράτης Δημοσίων Έργων, αποτελεί μια ανεξήγητα περιφρονητική αυθαιρεσία ενάντια στην  πρόθεση του Νομοθέτη να ολοκληρώσει την συγκρότηση του Δημοσίου Έργου με εικαστικές δημιουργίες. Αυθαιρεσία δηλαδή που διατηρεί και επιμηκύνει καταστροφικά την δημόσια εικαστική πενία που χαρακτηρίζει την χώρα μας (σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές ταχτικές που αναγνωρίζουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στις εικαστικές τέχνες), αρνούμενη εννοιολογικά και πάντα αυθαίρετα την προβλεφθείσα από τον νομοθέτη οργανική αντίληψη συνύπαρξης του δημόσιου λειτουργικού έργου με το δημόσιο εικαστικό έργο.
 

Εν κατακλείδι εκτιμούμε ότι ο παραπάνω Ν.2557/97 θα εξασφάλιζε -από το ίδιο το σκεπτικό του- συνεχή και διαυγή κινητοποίηση-συμμετοχή όλων των εικαστικών μας δημιουργών, των οποίων οι εκφραστικές δυνατότητες παραμένουν αναξιοποίητες.   
                                                                                                                       

Εσείς έχετε τυπικά και ουσιαστικά την ηθική ευθύνη να λειτουργήσουν οι  διαδικασίες, δηλαδή ο Ν.2557/97 που διασφαλίζει   την δημιουργία καλλιτεχνικών έργων μέσα από διαγωνισμούς . Η εφαρμογή  και λειτουργία του Νόμου αυτού είναι μονόδρομος  για την αναβάθμιση της δημόσιας αισθητικής. Επισημαίνουμε ότι οι καλλιτέχνες-μέλη μας , από τα χρήματα που θα εισπράττουν, θα αποδίδουν στο ΕΕΤΕ το 2%, σύμφωνα με το Ν.1218/81 άρθρο 10, δηλαδή πίσω στο δημόσιο.


Το ΕΕΤΕ είναι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία
 
 
 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10