24 05-2023
24/05/2023

Προκήρυξη Έκθεσης Γλυπτικής 2023 στο Β.Χ.Μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορεία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά έκθεση Γλυπτικής

02 06-2023
Αθήνα

Εκδήλωση-συζήτηση "Ιστορία & comics" στο πλαίσιο της έκθεσης "1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος"

Την Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, ώρα 07:00 μμ.

27 04-2023
Αθήνα

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη, στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.-Προσυγκέντρωση στις 10 στην Κάνιγγος

Προβολή Ανακοίνωσης

Για το κλείσιμο των κινηματογράφων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ
Για το κλείσιμο των κινηματογράφων

Το ΕΕΤΕ σε συνέχεια κι άλλων καλλιτεχνικών φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων, διαφωνεί με την σειρά του με την όποια απόφαση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, από θέση αρχής. Κατ' επέκταση, εναντιώνεται στην λογική να αλλάξουν καθεστώς χρήσης και με το σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσουν, τρεις από τους πιο σημαντικούς και ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, το IDEAL, το ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ που τα κτήρια τους ανήκουν στον ΕΦΚΑ, που στόχο έχει βάλει την εκποίηση χώρων πολιτισμού.

Tο ΑΣΤΟΡ λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947 ενώ το IDEAL φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κάτοικους της πόλης. Ένας αιώνας λειτουργίας που φαίνεται ωστόσο να κλείνει με φαστ - τρακ διαδικασίες μέσα σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου 2022, που είναι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Το Ωδείο, στην οδό Φειδίου 33 χτισμένο από το 1840, στέγασε από το 1919 το “Ελληνικό Ωδείο”, και από το 2006 έχει περάσει στην περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το άφησε όλα αυτά τα χρόνια στη μοίρα του με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ένα κομμάτι του να καταρρεύσει, καταστρέφοντας την παρακείμενη στέγη του κινηματογράφου ΙDEAL.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι ο φυσικός χώρος της 7ης τέχνης και αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο ουσιαστικού συγχρωτισμού του κοινού, γεγονός που αποτελεί ένα από τα δομικά συστατικά του κινηματογράφου. Οι κινηματογράφοι δεν αποτελούν άλλο ένα τουριστικό θέρετρο προς εκμετάλλευση αλλά χώρους πολιτισμού, ανοιχτούς στην κοινωνία. Άλλωστε η όλη αυτή συζήτηση, τοποθετείται στα πλαίσια της συνολικής μετατροπής του κέντρου της πρωτεύουσας σε τουριστική ατραξιόν. Εκεί όπου μεγάλοι επιχειρηματίες βιάζονται να πατήσουν πόδι.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, έκλεισαν αρκετοί ιστορικοί κινηματογράφοι ("Έμπασσυ", “Πτι Παλαί", "Όσκαρ"), όπως και για δέκα χρόνια δεν γίνεται κάτι, από πλευράς της πολιτείας, όσον αφορά το "Αττικόν - Απόλλων". 

Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εκποίηση αυτών των κτηρίων όπως και οι αντιδράσεις από πλευράς του κοινού, σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών, οργανώσεων και κομμάτων και όσων υπερασπίζονται τον πολιτισμό. Ο ΕΦΚΑ, προσπάθησε με μια ανακοίνωση και υπό την πίεση των αντιδράσεων, να κάνει ένα βήμα πίσω στις εξαγγελίες του, ωστόσο εκτιμούμε πως θολώνει τα νερά και δεν σταματάει με σαφήνεια τον σχεδιασμό του, όπως και ζητάει η φιλοκινηματογραφική κοινότητα. Άλλωστε, την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, ανοίγει τις επιχειρηματικές προτάσεις και προσφορές, έχοντας ως άμεση στόχευση το IDEAL, επιβεβαιώνοντας ότι οι εξαγγελίες του δεν συνάδουν με τους ευρύτερους σχεδιασμούς.

Το ΕΕΤΕ, υπερασπιζόμενο το κοινό, τους κινηματογραφικούς δημιουργούς, την τέχνη του κινηματογράφου και την τέχνη και τον πολιτισμό εν γένει, μπαίνει στον κοινό αγώνα και καλεί με τους υπόλοιπους φορείς και σωματεία (σκηνοθετών, τεχνικών, ηθοποιών, σεναριογράφων κ.α.) να υπερασπιστούν το σινεμά.

Με αιτήματα

Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες.

Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές μονές κινηματογραφικές αίθουσες, αίθουσες που οικονομικά πλήττονται και απειλούνται με αφανισμό. 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γενική Γραμματέας

Νάσος Χαλκίδης                                                                   Βικτώρια Νταρίλα

 

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10