Επιστολή προς τους γονείς για την Παιδεία

 


Για τα  μαθήματα Τέχνης στο Σχολείο
και την κατάργηση του Σχεδίου από το Λύκειο
Αγαπητοί γονείς

Εν μέσω των πολύ δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση όπως γνωρίζετε προχώρησε τον Ιούλιο του 2020 στην ουσιαστική κατάργηση του Σχεδίου και της Μουσικής από το πρόγραμμα του Λυκείου και από μαθήματα επιλογής, στέλνοντας υποχρεωτικά χιλιάδες παιδιά που προσανατολίζονται σε σχετικές σχολές στα ιδιωτικά σπουδαστήρια και φροντιστήρια.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενη επιστολή μας το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος αλλά και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, καταγγείλαμε αμέσως το γεγονός και σήμερα εκκρεμεί η εκδίκαση Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου.

Η αναφορά του Υπουργείου Παιδείας μετά τη γενική κατακραυγή -«ότι για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» (όπως το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο) δύνανται να λειτουργούν απογευματινά Τμήματα ενίσχυσης»  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ γιατί δεν μπορεί να υπάρξει «ενισχυτική» διδασκαλία σε κάτι που δεν διδάσκεται στο βασικό πρόγραμμα. Πρόσφατα το υπουργείο παιδείας υλοποίησε αυτή την πρόταση περιπαίζοντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, με υπουργική απόφαση δημιουργίας απογευματινών τμημάτων διδασκαλίας των ειδικών μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου σε κάποια σχολεία στα αστικά κέντρα και σε πρωτεύουσες νομών, με προαιρετικό χαρακτήρα. Όμως περιφρονώντας  χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους  έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή έστω σ’ αυτά τα τμήματα με προθεσμία… 3 ημερών από τη δημοσίευση και εντός Σαββατοκύριακου…

Το ΕΕΤΕ όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενώ έχει απευθυνθεί σε εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για ενημέρωση και συμπαράσταση. Παράλληλα έχει διοργανώσει δρώμενα, παραστάσεις στο Υπουργείο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καταγγελίες και ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής,  συμμετέχει στο Διήμερο Πανελλαδικής Δράσης στις 13-14 Μαρτίου  με τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς του χώρου της Τέχνης #ARTATTACK.

Γιατί μετά από 1 χρόνο…

Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν, δυνατοί και περνούν στην επίθεση!

Πλησιάζοντας στον ένα χρόνο με τους χώρους πολιτισμού κλειστούς, η ανάγκη για ζωντανή επαφή μας με το κοινό, η ανάγκη της κοινωνίας για πολιτιστική, ηθική ανάταση ολοένα και μεγαλώνει.

Μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τον Πολιτισμό και τη Τέχνη, που υπάρχουν από την  υγειονομική κρίση και τον εγκλεισμό καθώς και συνολικά από την οικονομική κρίση, η σημερινή κυβέρνηση  αποκλείει  εδώ κι ένα χρόνο  κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Όλο αυτό το διάστημα  έχει αναλυθεί σε ψήφιση νόμων με στόχο την εμπορευματοποίηση της τέχνης, των μνημείων, των μουσείων, με τη δημιουργία φορέων ιδιωτικών συμφερόντων που θα εκμεταλλεύονται την τέχνη με εμπορικούς όρους της σύγχρονης αγοράς.  Η κυβέρνηση πρόσφερε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε λίγους μεγάλους επενδυτές, αποκλείοντας όλο και περισσότερους ανεξάρτητους καλλιτέχνες δημιουργούς από διαγωνισμούς και επιχορηγήσεις (βλ ΕΚΟΜΕ, ΑΚΡΟΠΟΛ). Μέσα σε αυτόν τον χρόνο εγκλεισμού,  εξαπολύει θύελλα αντιδραστικών νόμων  οι οποίοι χαρακτηρίζονται για την κατασταλτική τους χροιά, από την πριμοδότηση των ιδιωτικών δομών ενώ   ψηφίζει τον τελευταίο νόμο για την Παιδεία και τον αποκλεισμό ή τη  συρρίκνωση της τέχνης στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, την ίδια δε στιγμή προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια.  Ενώ προσφέρει γη και ύδωρ στους μεγάλους ομίλους καταδικάζει σε πτώχευση όλους τους νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας, υγεία, παιδεία, πολιτισμό.

 Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σας καλεί να σταθείτε στο πλευρό των εκπαιδευτικών Τέχνης, για το μέλλον μίας δωρεάν ολόπλευρης και  χωρίς διακρίσεις εκπαίδευσης,  για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας καλεί να σταθείτε στο πλευρό τους την 1η Απριλίου 2021, στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 10.00 πμ., την  κρίσιμη ημέρα της εκδίκασης  της προσφυγής ακύρωσης της απόφασης  για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή όταν θα φωνάζουμε πως: «Η ανάπτυξη και η προαγωγή της Τέχνης αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους» (από το άρθρο 16 του Συντάγματος).

 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10