Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φραγμούς στις σπουδές και ένταση της καταστολής,

σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας με το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τα ΑΕΙ για την «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που προωθείται εν μέσω πανδημίας. Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται νέοι φραγμοί στις ανώτατες σπουδές, και διαμόρφωση ενός πανεπιστημιακού περιβάλλοντος που θα βάζει εμπόδια στις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες, περιστέλλοντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Ένα μέρος του νομοσχεδίου αφορά την πρόσβαση των αποφοίτων των Λυκείων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα, περιορισμό  των επιλογών των υποψηφίων και νέα όρια φοίτησης.

Θεσπίζονται επίσης αστυνομία, κάμερες, έλεγχος εισόδου και πειθαρχικές ποινές, με παρουσία αστυνομικών, κάρτες ελέγχου εισόδου και πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές και προσωπικό.

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό είναι τεράστιες και τα ΑΕΙ υποχρηματοδοτούνται και δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των σπουδαστών σε βιβλία, υλικά μέσα, στέγαση και σίτιση, η κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη 1.000 οργανικές θέσεις αστυνομικών για τη λεγόμενη «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας,  υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στις σχολές, ενώ προβλέπεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδρυμάτων, να περιορίζεται η  ετήσια  επιχορήγησή τους.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καταγγέλλει τους νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τις προσπάθειες ελέγχου, αστυνόμευσης των ΑΕΙ και περιστολής των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Απάντηση είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα.

 

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10