ΕΛ | EN       Σύνδεση
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Έκθεση χαρακτικών «ex-libris»

 


                                                        
 

Δελτίο τύπου

 

ΕΕΤΕ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η Έκθεση χαρακτικών «ex-libris»

 

                                                 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η Έκθεση χαρακτικών «ex-libris» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, για μια σπουδαία εκδοχή της τέχνης της Χαρακτικής, «ex-libris», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων  από τις

 25 Απρίλη έως τις 29 Μάη.

Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1700, ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους χαράκτες στην έκθεση.

Το ΕΕΤΕ διένειμε δωρεάν τον κατάλογο με τα έργα των χαρακτών αποτυπώνοντας την εκδοχή των «ex-libris» με το έργο των συναδέλφων μας, ως ιστορική παρακαταθήκη για την χαρακτική και τις εικαστικές τέχνες.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν  οι εξής δραστηριότητες: 

Την Παρασκευή 11 Μάη, διάλεξη σχετικά με τα «ex-libris», στην οποία μίλησαν οι Βασίλης Ζευγώλης, συλλέκτης «ex-libris», και η Καταρίνα Βασίτσκοβα, χαράκτρια.

Την Κυριακή 13 Μάη πραγματοποιήθηκε  εργαστήριο για παιδιά και επίδειξη πάνω στην τέχνη του «ex-libris».

 

Λίγα λόγια για την εκδοχή της τέχνης της Χαρακτικής, «ex-libris»

Η ακριβής μετάφραση του λατινικού όρου «ex-libris» θα ήταν «εκ των βιβλίων...». Ο ελληνικός δόκιμος όρος θα ήταν «βιβλιόσημο», αλλά ο όρος «ex libris» έχει και στη χώρα μας καθιερωθεί πια, αν και δεν έχουμε μεγάλη παράδοση σε αυτήν τη σπουδαία εκδοχή της τέχνης της Χαρακτικής.

Το «ex libris», χαρακτικό μικρού μεγέθους, μπαίνει στα βιβλία ως ένδειξη του ιδιοκτήτη τους, αλλά και ως υπενθύμιση για την επιστροφή του βιβλίου σε περίπτωση δανεισμού.

 

 

 

 

 Η παράδοση της τέχνης του «ex-libris» ξεκινά περίπου με την τυπογραφία. Σε εποχές που το βιβλίο ήταν σπάνιο και ακριβό αγαθό - είδος πολυτελείας - λόγω του υψηλού κόστους της έκδοσής του, η ανάγκη του διαβάσματος εξυπηρετούνταν με τον δανεισμό και το χαρακτικό «ex-libris», που έμπαινε μέσα στο βιβλίο, υπενθύμιζε την ανάγκη επιστροφής του βιβλίου στον αρχικό κάτοχο του βιβλίου.

 

Συμμετείχαν οι: Χρήστος Αγγελόπουλος, Εύη Αθανασίου, Ρένα Ανούση, Αγγελική Αποστολά, Φανή Αχειμάστου, Αργυρή Βασιλάκου - Γερακαράκου, Καταρίνα Βασίτσκοβα, Μαρία Γαλαζούλα, Βασιλική Γεροκώστα, Μανόλης Γιανναδάκης, Αντωνία Γκλεζάκου, Γιάννης Γουρζής, Νίκος Δεσεκόπουλος, Νικολάκη Δήμα, Χαρά Δημακάκου, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Πόπη Ζωίδη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Βασιλική Κολιπέτσα, Αρια Κομιανού, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μίνα Κουζούνη, Κλέβες Κρίσικο, Γιάννης Κυριακίδης, Αγγελής Κυρούδης, Αναστασία Κωνσταντάκου, Ανδριάνα Κώτση, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Παναγιώτα Λευκαδίτη, Ευάγγελος Λιούγκας, Τζένη Μαρκάκη, Μαρία Ματάλα, Εύα Μελά, Σταυρούλα Μητσάκου, Μαριάννα Ξενάκη, Χρυσούλα Ξυνέλη, Μαρία Οικονόμου, Πίνο Παντολφίνι, Βίβιαν Παπαδημητρίου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαντώ Παπαϊωάννου, Διατσέντα Παρίσση, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Μιμή Πετροπούλου - Δημητράκη, Χαράλαμπος Πολιτάκης, Χαρά Σαϊτη, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Βασιλική Σπύρου, Μαρίνα Σταύρου, Γιάννης Στεφανάκις, Δημήτρης Συρεγκέλας, Πολυχρονία Σχοινά, Στάθης Σωτήρχος, Αυγή Τόπακα, Παναγιώτης Φερεντίνος, Εφη Φουνκ, Στυλιανός Χριστοφυλάκης, Βασιλική Ψαράκη.
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία

Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10