ΕΛ | EN       Σύνδεση
 
Μείωση Συντάξεων


Εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των έργων τέχνης
Μειώνεται κατά 60% η σύνταξη των συνταξιούχων καλλιτεχνών που θα διατηρούν βιβλία στην εφορίαΣτο νόμο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» άρθρο 20 που ψήφισε η Κυβέρνηση, προβλέπεται:
«Στους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»

Μειωμένο κατά 60% θα είναι το ποσό που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (που είναι το νέο Υπερταμείο). Όσοι ήδη ασκούν κάποια δραστηριότητα ανεξαρτήτως σχέσης απασχόλησης διέπονται από τις ήδη υφιστάμενες ρυθμίσεις. Επομένως θα ισχύουν δύο ταχύτητες ανάλογα με το πότε ο συνταξιούχος ξεκίνησε να απασχολείται.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ έχει κατ’ επανάληψη παρέμβει προς την Κυβέρνηση τονίζοντας ότι στον τομέα της τέχνης οι δημιουργοί συνεχίζουν να παράγουν τέχνη ως το θάνατό τους, η δε δυνατότητα να έχουν βιβλία στην εφορία έχει να κάνει με την ελευθερία της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και την ελεύθερη διακίνηση και κυκλοφορία της τέχνης που δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς. Συνάδελφοι, ο αγώνας μας είναι μονόδρομος.

 
 
 
 
 
 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία

Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10