Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή της Διεθνούς ένωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑP)

 


Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή της Διεθνούς ένωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑP) :
Δικαίωμα αμοιβής για εκθέσεις στην Ευρώπη: Πληρώστε τον καλλιτέχνη τώραΤον Νοέμβριο του 2018, εκπρόσωποι περισσότερων από 30 συλλόγων καλλιτεχνών και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης από 23 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών και εθνικών πολιτικών οργάνων και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν τη δίκαιη αμοιβή για όλους τους ευρωπαίους εικαστικούς καλλιτέχνες.
Σε αντίθεση με άλλους κλάδους της τέχνης, η αμοιβή για καλλιτεχνική εργασία εξακολουθεί να μην αποτελεί κοινή πρακτική στις εικαστικές τέχνες. Στις περισσότερες χώρες οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για τη δημιουργία έργων τέχνης και την προβολή τους στο κοινό. Η αμέλεια σε ότι αφορά την καταβολή αμοιβής στους καλλιτέχνες αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή θεώρηση ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες συνήθως πληρώνονται με την πώληση των έργων τέχνης τους, τα οποία έχουν μείνει στα περισσότερα ιδρύματα τέχνης. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος αυτών των χώρων δεν είναι να πουλήσουν, αλλά να δώσουν στους επισκέπτες τους τη μεγαλύτερη ή πιο σημαντική εμπειρία τέχνης: ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να σκέφτονται, να εκτονώνουν, να προκαλούν το μυαλό τους, να εκπαιδεύονται και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους στην εκτίμηση των έργων τέχνης. Οι επισκέπτες δεν γυρίζουν σπίτι τους με ένα έργο ζωγραφικής ή ένα γλυπτό στα χέρια, αλλά έχοντας χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις τους – αυτό που έχουν αποκτήσει είναι εμπειρία.
Η αμοιβή είναι ο πιο προφανής και κοινός λόγος που εργάζεται ο άνθρωπος - αυτό συνήθως δεν αμφισβητείται. Η ερώτηση "Είστε ο καλλιτέχνης;" συχνά ακολουθείται από "αλλά, μπορείτε να ζήσετε από την τέχνη σας;". Κάτι που αποτελεί ένα εύλογο ερώτημα, αφού η απάντηση είναι: μάλλον όχι.
Ακόμη και φημισμένοι και επιτυχημένοι εικαστικοί καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε περίοπτες γκαλερί και μουσεία δεν πληρώνονται για να εκθέσουν τα έργα τους. Το σύστημα εξακολουθεί να βασίζεται στην εξασθενημένη ελπίδα ότι η αναγνώριση θα είναι αρκετή για να δώσει στον καλλιτέχνη μεγαλύτερη αξία στην αγορά για την πώληση των έργων τέχνης στο μέλλον. Αλλά για πολλούς καλλιτέχνες αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Ακόμα, τα έργα τους είναι στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα μουσεία και τις γκαλερί. Για τη δημιουργία αυτής της ουσιώδους αξίας στην κοινωνία μας, η οποία κρατά τις αισθήσεις μας ακονισμένες και για να δίνει νέες προοπτικές σε χιλιάδες άτομα ετησίως, ο καλλιτέχνης πρέπει να πληρωθεί.
Σήμερα, η συνήθης πρακτική είναι ότι οι καλλιτέχνες πληρώνουν όλο το κόστος σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής τέχνης, από την αρχική ιδέα μέχρι το τελειωμένο έργο
τέχνης. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι εκθεσιακοί οργανισμοί της σύγχρονης τέχνης . Οι σύμβουλοι των ιδρυμάτων και των καλλιτεχνών πρέπει να συναντηθούν για να μεταρρυθμίσουν τον πυρήνα του σημερινού συστήματος, να εξασφαλίσουν ότι ο καλλιτέχνης θα πληρωθεί και θα μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και να ζει στις εικαστικές τέχνες. Αυτό είναι προς το συμφέρον των ιδρυμάτων τέχνης, καθώς θα προσφέρει μια πιο υγιή και επαγγελματική σχέση μεταξύ του καλλιτέχνη και του ιδρύματος τέχνης - και ο καλλιτέχνης θα έχει καλύτερα μέσα για να κάνει μια μεγάλη έκθεση και να πληρωθεί όπως όλοι οι άλλοι. Αυτή η εκστρατεία είναι ένα κάλεσμα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αμφισβητήσουμε το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν το χαμηλότερο αλλά και μειούμενο εισόδημα από την τέχνη τους, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες καλλιτεχνών.
Είναι καιρός να αλλάξουμε τους κανόνες. Εάν η τέχνη δημιουργείται με δίκαιους όρους, οι καλλιτέχνες θα μπορέσουν να δείξουν το πλήρες δυναμικό τους, το οποίο τελικά θα ωφελήσει όλους τους επισκέπτες και τους εκθέτες.
Εμπνευστείτε από παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν: Δείτε την τεκμηρίωση 60 σελίδων των υφιστάμενων μοντέλων αμοιβών εκθέσεων στην Ευρώπη και την τεκμηρίωση για το Συμπόσιο των Βρυξελλών "Αμοιβή για εκθέσεις στην Ευρώπη 2018".
 
 
 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10